Matematikte Hız Nasıl Kazanılır?
Matematikte Hız Nasıl Kazanılır?
Sorunun farkına varmak
Öncelikle matematik çözerken yavaş olmanın neden kaynaklandığını bulmalısın. Bunun birincil sebebi konu ve pratik eksikliği oluyor. Örneğin sen konuyu bitirdiğini düşünsen de yeterince soru görmediğin için karşına çıkan her yeni soru tipinde alışık olmadığın bir problemle uğraşıp onu çözmek için uzun vakitler harcıyorsun. Oysa bir süre sonra karşına çıkan soruların büyük çoğunluğunun benzer stillerle çözüldüğünü fark edeceksin. Bu yüzden konuları bitirdikten sonra önce kolay-orta bir kaynak çözerek pratik yapıp sonra daha zor kaynaklara geçerek kendini geliştirmelisin. Böylelikle gördüğün soru tipi sayısı artacak ve pratiğini geliştirmiş olacaksın.
Süre tutmak
Soru çözerken süre belirlemek de matematikte hız kazanmak için kullanılan yöntemlerden biri. Bunu istersen kronometreyle, istersen bir kum saatiyle yapabilirsin. Deneme çözerken zaten süre tutuyoruz, ancak soru bankasında test çözerken de bunu uygulamak kendimizi daha çok alıştırmamız için faydalı. Bunun için önce belli sayıda soruyu çözdüğün süreyi gör, sonra kendine o süreden bir beş dakika eksik süre vererek çözmeyi dene. Bu şekilde yavaş yavaş süreni düşürerek kendini hızlandırmayı deneyebilirsin.
Harcadığımız zamanın farkında olmak
Bir testi çözerken tutacağımız süreyi konuştuk ama soru bazında harcadığımız zaman da önemli. Bazı sorular var ki çözmek isterken dakikalarca başında kalıp dikkatimizin dağılmasına ve moralimizin bozulmasına bile sebep olabiliyoruz. Bu yüzden belli bir soruyu çözerken de harcadığımız zamanın farkında olup çok uzun süre takıldıysak buna müdahale etmeyi öğrenmeliyiz. Aynı soruda çok vakit harcayınca aslında çok basit ayrıntıları göremeyecek kadar aklımızın karışabileceğini unutma. O sorudan ayrılıp, derin bir nefes alıp zihnini tazelemek için başka bir soruya geçmeyi deneyebilirsin. Hatta bu çok takılma durumu tüm test için geçerliyse diğer derse geçip sonra geri dönebilirsin. Böylelikle hem diğer derslere de vakit ayırabilmiş hem de dinlenmiş bir biçimde önceden uğraştırıcı olan sorulara dönebilmiş olacaksın.
Matematikte hız kazanma uğraşı pratikle gelişen bir süreç. Bu yüzden çabaların anında sonuç vermese bile denemeye devam et, denedikçe yapabileceğini unutma!
PENDİK SONUÇ ONİKİ KURS MERKEZİ
REHBERLİK SERVİSİ